Тиквена крем-супа – уютът на есента в купа

от Далия Лилиева6.10.2025 г.

Тиквена крем-супа – уютът на есента в купа

Есента е време на топли цветове, аромат на канела и уютни вечери у дома. Няма нищо по-прекрасно от това да се завърнеш от разходка сред падащите листа и да се потопиш в топлината на домашно приготвена тиквена крем-супа. Този сезонен класик е не само вкусен, но и здравословен, а ароматът на тиквата, джинджифила и подправките ще превърне кухнята ти в малък есенен оазис.

Необходими продукти:

600 г тиква (обелена и нарязана на кубчета)

1 средно голям морков

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 ч.л. настърган пресен джинджифил (или по вкус)

500 мл зеленчуков бульон

100 мл сметана (по желание, може да се замени с цедено мляко)

2 с.л. зехтин /може и олио/

Сол, черен пипер, индийско орехче на вкус

Крутони за сервиране (или сварена паста, напр. фузили)

Начин на приготвяне:

Загрей зехтина в тенджера и запържи лука и чесъна до златисто.

Добави моркова, тиквата и джинджифила, запържи за няколко минути.

Залей със зеленчуковия бульон и остави да къкри около 20–25 минути, докато тиквата омекне.

Пасирай супата до кремообразна текстура.

Добави сметаната (или цеденото мляко) и подправките. Разбъркай добре.

Сервирай с крутони или – за малко по-интересен вариант – със сварена паста фузили.

Вариация за разнообразие:
Онзи ден пробвах малко по-различен подход: вместо класическите крутони сложих сварена паста фузили, а сметаната замених с цедено мляко. Добавката на джинджифил направи вкуса още по-топъл и пикантен, като същевременно се усещаше свежестта на цеденото мляко. Тази комбинация превърна класическата супа в приятно ново кулинарно преживяване.

Тиквената крем-супа е идеалният начин да внесеш есенния уют в дома си. Тя топли, успокоява и създава усещане за грижа и комфорт. Малки промени като добавка на джинджифил, цедено мляко или фузили позволяват да експериментираш и да превърнеш класическото ястие в уникално, съобразено с твоя вкус, есенно удоволствие.

Добър апетит!